Kehon käyttö ja hallinta tuottavat usein hankaluuksia. Arkipäivän mekaanisesta, tiedostamattomasta kehonkäytöstä seuraa fyysisiä vaivoja, jännitystä, väsymystä, lopulta toimintakyvyn huononemista. Luollisesti tämä heijastuu myös ratsastukseen.
Feldenkrais on liikuntamenetelmä, jossa huomattava osuus on aivoilla. Tekemällä harjoituksia, kehon käyttötapoja on mahdollista uudistaa. Harjoitukset eivät perustu lihasten venyttelyyn tai pehmittelyyn, vaan aivojen osuuden tehostamiseen liikkeen koordinoinnissa ja kontrollissa. Kukin oppii itse arvioimaan oman liikkumisensa tehokkuutta, tiedostamaan liikkeittensä laadun, huomaamaan jännitykset ja tarpeettomat ponnistelut.
Opimme käyttämään hyväksi kehon viisautta, tehtävät sujuvat vaivattomasti
ja miellyttävästi. Mikäli harjoitukset tuntuvat hankalilta, ne tehdään aluksi
vain mielikuvia käyttäen, siirtyen teoriasta käytäntöön. Ilman hevosta tehdyt
harjoitukset on helppo siirtää satulaan. Liikkumisen, toimintojen ja kehonkäytön
laatu on ratkaisevaa sekä ihmisen että hevosen liikkumisessa.
Feldenkrais menetelmään erityisesti ratsastajille voi tutustua Paris Kern sivuilta Riding
with the whole self http://pariskern.home.comcast.net/~pariskern/riding.html
Feldenkrais hevosille, koirille, ihmisille ja kaikille muillekin Mary
Dobono’s The SENSE Method http://www.sensemethod.com/
Susanne von Dietze http://www.fnverlag.de/33_2 piti Suomessa 2000- luvun alussa pari kurssia, joihin minulla oli onni osallistua. Opetuksen periaatteena on, että tasapainon saavuttamiseksi ihmisen ja hevosen tulee liikkua, yhdessä. Hyvä istunta perustuu lantion oikeaan asentoon ja liikkuvuuteen. Harjoituksissa yhdistyvät koordinaatio, tahti, tunne. Samalla on mahdollista oppia pois vääristä liikeradoista tuomalla niiden tilalle uusi, toimiva tapa. Käytetään esimerkkinä vaikkapa ”käsi hiljaa”- lausetta. Hyvän käden/tuntuman salaisuus on pienessä jatkuvassa liikkeessä, joka tulee läpi omasta vartalosta, joka taas saa impulssit hevosesta. Jos liikkeen pystäyttää jossakin kohdassa, aiheutuu häiriö, tasapaino järkkyy. Harjoitukset eroavat perinteisestä liinatyöskentelystä juuri tahdin ja koordinaation osalta.